Het verbintenissenrecht (ook wel contractenrecht of overeenkomstenrecht) is een deel van ons recht waarmee iedereen dagelijks te maken krijgt. De meeste verbintenissen ontstaan op grond van de wet of op grond van een overeenkomst.
Verbintenissen uit de wet zijn bijvoorbeeld onrechtmatige daad, zaakwaarneming, ongerechtvaardigde verrijking of onverschuldigde betaling.
Voorbeelden van verbintenissen die voortkomen uit een overeenkomst zijn bijvoorbeeld: koopovereenkomsten, huurovereenkomsten, gebruiksovereenkomsten, licentieovereenkomsten en leenovereenkomsten. Mr. Ossentjuk kan u in al deze zaken adviseren over uw rechtspositie.
Uiteraard kan mr. Ossentjuk – als overleg geen resultaat heeft – u ook in rechte vertegenwoordigen, (bijvoorbeeld) als een door u gesloten contract door de wederpartij niet (goed) wordt nagekomen, of u aansprakelijk wordt gesteld.
Wanprestatie
Van wanprestatie is sprake wanneer een overeenkomst niet, slechts voor een deel, of niet goed wordt nagekomen. Er moet dus sprake zijn van een tekortkoming in de nakoming.
Als sprake is van overmacht zal de tekortkoming niet toerekenbaar zijn aan de niet nakomende partij.
Wanneer de tekortkoming wel toerekenbaar is zijn verschillende acties mogelijk. Dit zijn: alsnog nakoming vragen (al dan niet met schadevergoeding), vervangende schadevergoeding vragen, het opschorten van eigen verplichtingen en tot slot het (laten) ontbinden van de overeenkomst.
Overmacht
(1 oktober 2024) Aan deze pagina wordt gewerkt.
Nakoming vragen
(1 oktober 2024) Aan deze pagina wordt gewerkt.
Opschorten eigen verplichtingen
(1 oktober 2024) Aan deze pagina wordt gewerkt.
Ontbinden van de overeenkomst, hoe?
Het ontbinden van een overeenkomst kan – als aan de daarvoor benodigde vereisten is voldaan – via de rechter maar dat hoeft niet.
Een aan de wederpartij gerichte schriftelijke verklaring waarin wordt aangegeven dat de overeenkomst wordt ontbonden (met uiteraard de reden daarbij) is in beginsel ook voldoende. Dit wordt een buitengerechtelijke ontbinding genoemd.
Als de wederpartij het niet eens is met de ontbinding zal tussenkomst van een rechter toch (alsnog) nodig zijn: de rechter moet dan worden verzocht om de buitengerechtelijke ontbinding bevestigen. In die procedure zal de rechter oordelen over de vraag of ontbinding van de overeenkomst wel of niet gerechtvaardigd is.
Ontbinden van de overeenkomst, wanneer?
De ontbinding van een overeenkomst is één van de manieren waarop een overeenkomst kan worden beëindigd. Voor een succesvol beroep op ontbinding moet worden voldaan aan drie vereisten:
(1) In de eerste plaats is vereist dat een partij tekort schiet in de nakoming van de overeenkomst. Met andere woorden: als de wederpartij niet voldoet aan de gemaakte afspraken. De partij die ontbinding wenst, moet het bestaan van deze tekortkoming dan kunnen bewijzen.
(2) In de tweede plaats is vereist dat de tekortkoming voldoende ernstig is om de ontbinding te rechtvaardigen. Het moet derhalve gaan om een belangrijk onderdeel van de overeenkomst.
(3) In de derde plaats is vereist dat er sprake moet zijn van zogenaamd “verzuim” aan de kant van de partij die niet (of niet deugdelijk) nakomt. Van verzuim is bijvoorbeeld sprake (a) wanneer er harde contractuele termijnen zijn overschreden, (b) wanneer de wederpartij zonder resultaat in gebreke is gesteld door middel van een (schriftelijke) aanmaning of (c) wanneer de wederpartij zélf laat blijken dat zij haar verplichtingen niet (juist of tijdig) na zal komen.