Als er problemen ontstaan met betrekking tot de uitvoering van een omgangsregeling is overleg met de andere ouder noodzakelijk. Dat geldt ook voor het geval de omgangsregeling door – bijvoorbeeld – tijdsverloop, of het ouder worden van een kind, niet meer goed past bij het kind of de ouders.
In de meeste gevallen lukt het in onderling overleg, als dan niet met behulp van een mediator, om gerezen problemen te bespreken, de regeling te evalueren, en daar waar nodig aan te passen. In een enkel geval lukt dat overleg niet.
Het kan zijn dat een van de ouders het in het belang van het kind vindt om de lopende omgangsregeling per direct te wijzigen terwijl de andere ouder deze noodzaak niet ziet. Ook kan het zijn dat de ouder bij wie het kind zijn gewone verblijfplaats heeft, zonder overleg met de andere ouder, de omgangsregeling wijzigt of zelfs geheel staakt.
Als overleg niet lukt bespreken wij graag met u welke (juridische) mogelijkheden u heeft om de problemen met de omgangsregeling op te lossen.
De vastgestelde omgangsregeling stoppen
De hoofdregel is dat een eenmaal door de rechtbank vastgestelde omgangsregeling altijd moet worden nagekomen.
Indien er zich evenwel een bijzondere omstandigheid voordoet op grond waarvan het noodzakelijk is om de door de rechtbank vastgestelde regeling te wijzigen, of zelfs te staken (bijvoorbeeld indien de veiligheid uw kind in het geding is), zal – als overleg met de andere ouder niet mogelijk is – zo spoedig mogelijk contact moeten worden opgenomen met een advocaat.
Uw advocaat kan dan met u bespreken wat u het beste kunt doen. Dit zou bijvoorbeeld kunnen zijn het zo spoedig mogelijk vragen aan de rechtbank – al dan niet in kort geding – om de vastgestelde omgangsregeling per direct op te schorten of te wijzigen.
Er moet dan, in het belang van het kind, snel gehandeld worden; de advocaat zal de zaak zo spoedig mogelijk aan de rechtbank moeten voorleggen en daarbij de rechtbank moeten verzoeken om de zaak zo snel mogelijk te behandelen. We doen dat graag voor u.
De omgangsregeling wordt niet meer nagekomen
Indien de andere ouder, zonder uw in- of toestemming, de door de rechtbank vastgestelde omgangsregeling niet meer nakomt doet u er goed aan om contact op te nemen met een advocaat. Uw advocaat kan dan met u bespreken wat de beste manier is om de omgangsregeling hersteld te krijgen. Dit kan in overleg met de andere ouder of door tussenkomst van de rechter.
Aan de rechter kunt u bijvoorbeeld vragen om te bepalen dat;
Mediation of een omgangsbemiddeling dient plaats te vinden.
Forensische mediation of een ouderschapsonderzoek dient plaats te vinden.
Begeleide omgang dient plaats te vinden.
Een bijzondere curator als advocaat voor uw kind wordt benoemd.
Een omgangs-ondertoezichtstelling wordt uitgesproken.
Het gezamenlijk ouderlijk gezag wordt gewijzigd of beëindigd.
De hoofdverblijfplaats van uw kind wordt gewijzigd.
De andere ouder een dwangsom moet betalen bij het niet nakomen van de omgangsregeling.
Uw kind met behulp van de politie wordt afgegeven.
Wij bespreken graag met u wat gezien uw situatie, en natuurlijk het belang van uw kind, de beste stap is die het eerste genomen kan worden.
Kortgeding en de omgangsregeling
Het kan zijn dat de verzorgende ouder een lopende omgangsregeling stopt zonder dat daarvoor een goede reden is. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat de ouders een meningsverschil hebben waar zij niet uitkomen, waarna de verzorgende ouder de omgangsregling eenzijdig stopt om daarmee de andere ouder dwars te zitten. Een dergelijke situatie lost zich in de meeste gevallen niet vanzelf op en de kinderen zijn daarvan dan de dupe.lees meer